Ponnytiden?

Dom flesta bloggar har ju börjat skriva massor om hur "viktig" ponnytiden är osv osv osv ... Jag tycker verkligen inte det...
 
Visst, ponnytiden kan vara kul. Man hoppar väl inte som en ovan 5åring upp på en 1.65 häst? Såklart inte. Då kanske man rider små söta shettisar med ledare.. Inget konstigt med det. 
 
Men ponnysar och hästar är  himla olika i både ridningen och sättet. En ponny kan göra världens snävaste svängar, en ponny kan rida superfort emot ett hinder, en ponny behöver inte samlas ihop osv osv.. 
 
Men en häst måste samlas ihop, en häst kan inte göra dom snävaste svängarna, dom kan inte ridas superfort emot ett hinder.. 
 
En storhäst måste man samla ihop mer än en ponny. Det känner ju jag skillnad emot Cassie och emot Baileys liksom. Jag kan rida i full fart med långa tyglar emot ett hinder på 80 med Baileys och hon skulle inte tveka en sekund att stanna 3 meter efter hindret.
 
Men när jag såg Cassie hoppas, då såg man på direkten att om inte man inte samlar ihop henne och tar tillbaka henne efter hindrer, ja då har du sen en häst på andra sidan staketet.  
 
Så att rida "ponnyridning" på en storhäst.. Ja visst, har du en snäll häst, sure, rid hur du vill. Men det kommer inte se snyggt ut och du kommer stanna på det där "ridsättet". 
 
T ex Frances, SM-vinnaren i C-ponny kategorin 2012. Jag tävlade emot henne under KM:et. 
Hon skulle hoppa både sin storhäst och ponny. Asså shieeet vad bra ryttare hon är! Hon red "hästridning" på Romeo (sin d-ponny) under framhoppningen och på banan. Man kan inget annat än avguda henne! 
 
 
 
Jag tycker att det är alltför många som rider storhäst som om det vore en ponny. Tyvärr. Aja, inget man kan göra åt. 
 
Frances och hennes storhäst! Foto: Emilie Weed
 


Postat av: Denise

Där håller jag inte med dig, de är exakt lika viktigt att samla ihop en ponny innan ett hinder som en stör häst, man ska aldrig rusa mot ett hinder oavsett om man sitter på en stor häst eller en ponny. En stor häst kan göra lika snäva svängar som en ponny med lite övning, allt beror på från häst till häst, kyra kan oxå göra snäva svängar och jag trycker på henne :)

Svar: Jag tycker personligen inte det är EXAKT lika viktigt att samla ihop en ponny, efter alla tävlingar jag har sett är det omkring 1/5 som faktiskt samlar ihop sina ponnysar. Och 1/5 som inte gör det med sina storhästar. Och det jag menade med att man inte kan göra lika snäva svängar på en storhäst menade jag på dom lite större tävingarna, alltså på t ex SM, EM, VM osv där banorna är 150+ :) Jag kanske var lite otydlig med det..

/Linn
Linn Olsson-Park

2013-08-09 @ 12:27:39
URL: http://kyrieleis.blogg.se
Postat av: Louise

Håller faktiskt med Denise här, den ponnyridning du pratar om stämmer inte in på alla som rider ponny. Detsamma gäller det med hästridningen, finns bra många yngre som rider sina ponnys bättre än vad vuxna rider sina stora hästar. Man ska inte dra alla över en kam som det så fint kallas ;)

Svar: Jag drog inte alla över en kant, jag skrev att jag tycker det är alltför många som gör det. Skrev inte att alla gör det :)
Linn Olsson-Park

2013-08-09 @ 13:45:35
URL: http://kingofdarkness.blogg.se
Postat av: Jonna

Bilden på frallan är från KM right? Finns de bilder på mig kanske? :)

Svar: Ja det är det, tror Emilie tog några :) Kan be henne skicka dom till mig så skickar jag dom till dig! :)
Linn Olsson-Park

2013-08-11 @ 12:53:48

Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Kom ihåg mig?
RSS 2.0


Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se